Preskocit navigáciu

Medzinárodné cvičenie STRONG BASTION 2024


Medzinárodné cvičenie STRONG BASTION 2024

V termíne od 7. do 18. októbra 2024 sa uskutočnilo medzinárodné cvičenie STRONG BASTION 2024 v meste Székesfehérvár Maďarsko za riadenia MND-C (Multinational Division Centre) a participácii 11 členských krajín NATO, 17 rôznych jednotiek a niekoľko stovák cvičiacich.

Z pozemných síl sa uvedeného cvičenia zúčastnili vybraní profesionálni vojaci z 5. delostreleckého pluku Rožňava a 1. mechanizovanej brigády Topoľčany. Cvičenia sa zúčastnili vojaci z viacerých krajín NATO, ktorí spolupracovali a aj integrovali svoje odborné znalosti a budovali vzájomnú dôveru. Táto úroveň spolupráce posilňovala schopnosť pôsobiť ako jedna súdržná sila, ktorá je nevyhnutná na udržanie bezpečnosti a stability v celej aliancii.

Cvičenie poskytlo dobrú príležitosť otestovať a overiť operačný bojový rytmus a štandardné prevádzkové pokyny MND-C, čím sa zabezpečilo, že sa udržala vysoká úroveň účinnosti a adaptability. Kľúčovým cieľom cvičenia bolo integrovať novo zaradených príslušníkov a precvičiť plánovanie a realizáciu scenárov, podporovať tímovú prácu a posilňovať súdržnosť.

Jednou z kľúčových výziev bolo zdokonaľovanie procesov riadenia a riadenia počas bojových operácií na úrovni divízia. Vyžadovalo si to efektívnu komunikáciu, rýchle rozhodovanie a bezproblémovú koordináciu medzi rôznymi skupinami C2. Cvičenie STRONG BASTION 2024 sa zameralo aj na výcvik logistického práporu, ktorý zabezpečoval plnú spôsobilosť, poskytoval potrebnú logistickú a operačnú podporu počas vedenia operácií, čím sa ďalej zvyšovala celková spôsobilosť veliteľstva MND-C. Logistický prápor zohral kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní hladkého chodu operácií. Ich primárnou úlohou bolo poskytovať logistickú a operačnú podporu pre bojové operácie, vrátane všetkého od dopravy až po komunikačnú podporu.


Medzinárodné cvičenie STRONG BASTION 2024Medzinárodné cvičenie STRONG BASTION 2024Medzinárodné cvičenie STRONG BASTION 2024Medzinárodné cvičenie STRONG BASTION 2024

Autor: 5.dp - Dátum: 23.10.2024
Čítanosť: 36
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share