Preskocit navigáciu

Vojenská polícia v operácii ISAF


Vojenská polícia v operácii ISAF

Príslušníci Vojenskej polície, ktorí v súčasnosti plnia úlohy v operácii ISAF, sú z Útvaru Vojenskej polície Prešov a z Centra výcviku a kynológie Vlkanová - Hronsek.

Rozdelenie výkonu funkcií je nasledovné:

- jeden príslušník pôsobí na funkcii národný vojenský policajt v zostave NSE Task force Slovcon,

- ostatní príslušníci pôsobia v zostave IMP (ISAF Military police) COMKAF v Kandaháre.

Rozhodujúce úlohy plnenia operačných spôsobilostí v priestore operácie ISAF príslušníkmi Vojenskej polície.

Úlohou národného vojenského policajta je vykonávanie preventívnej činnosti resp. aktivít na elimináciu protiprávneho konania a zabezpečeniu bezpečnosti v doprave. Ďalej celú svoju prácu zameriava na zvládnutie operačných postupov v súčinnosti s príslušníkmi IMP pri plnení úloh v priestore operácie ISAF.

V medzinárodnom prostredí vojenskej polície pôsobí jeden dôstojník vojenskej polície na funkcii zástupcu veliteľa - DPM (Deputy Provost Marshal) IMP COMKAF. Jeho úlohou je podieľať sa na riadení činnosti IMP, na zvládnutí operačných postupov a priamo komunikovať a riadiť príslušníkov IMP počas výkonu služby.

Vo funkcii príslušníkov hliadky jednotky IMP COMKAF Kandahár pôsobia slovenskí vojenskí policajti v zmiešaných hliadkach spolu US MP a tiež jeden príslušník K9 (psovod). Stanovené úlohy príslušníci IMP plnia na požadovanej úrovni v súlade s operačnými postupmi pre daný priestor operácie ISAF. Veľmi kvalitne je hodnotená práca príslušníka IMP – psovoda a jeho psa s úlohou prevencie a vyhľadávania drog podľa určenia v priestore operácie ISAF.


Vojenská polícia v operácii ISAFVojenská polícia v operácii ISAFVojenská polícia v operácii ISAFVojenská polícia v operácii ISAFVojenská polícia v operácii ISAFVojenská polícia v operácii ISAFVojenská polícia v operácii ISAFVojenská polícia v operácii ISAF

Autor: mjr. Mgr. Luboš Komárek , Foto: archív VP - Dátum: 05.03.2014
Čítanosť: 14943
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share