ECRAF po prvý raz na Slovensku


ECRAF po prvý raz na Slovensku

V dňoch 9. až 12. septembra sa uskutočňuje v Trenčíne Medzinárodný kongres ECRAF (Európska komisia pre bezpečnosť v cestnej premávke v ozbrojených silách). Organizácia vznikla v roku 2002 a združuje 28 krajín (Izrael má štatút pozorovateľa).

Ministerstvo obrany zastupuje v ECRAF Vojenská polícia. Jej predstaviteľ podplukovník Marián Kudláč z Vojenskej polície zdôrazňuje, že kongres sa koná na Slovensku po prvý raz.

Podľa neho je cieľom kongresu zlepšiť bezpečnosť premávky vozidiel v ozbrojených silách. „Údaje ECRAF hovoria, že len v rokoch 2004 až 2008 bolo takmer 700 osôb usmrtených a vyše 9 tisíc zranených pri dopravných nehodách v ozbrojených silách, alebo nehodách vojakov súkromnými vozidlami. Preto ECRAF prijal Víziu Nula. V tomto smere sa Slovensko mohlo v rokoch 2012 a 2013 pochváliť naplnením cieľa. Žiaľ v tomto roku už máme jednu smrteľnú nehodu. Preto je dôležitá vzájomná výmena skúseností v tejto oblasti,“ zdôrazňuje podplukovník Kudláč..

Hlavnými témami tohtoročného kongresu bol výcvik vojenských bezpečnostných zložiek s právom prednostnej jazdy s ohľadom na bezpečnosť cestnej premávky. Účastníci kongresu konštatovali, že v tejto oblasti sa dá predchádzať dopravným nehodám a prípadným stratám na ľudských životov pri nich len prostredníctvom primeraného odborného školenia vodičov, ich ďalším vzdelávaním a praktickým tréningom vo forme jázd zručnosti.

V rámci kongresu sa jeho účastníci z 13 krajín oboznámili v Národnom personalizačnom centre Ministerstva vnútra s jeho činnosťou a s výrobou dokladov potrebných na vedenie motorových vozidiel. Vojenská polícia ich zabezpečuje pre rezort obrany. Vo Vojenskom obvode Záhorie si prezreli dynamické ukážky výcviku vodičov s právom prednostnej jazdy pri ochrane a sprevádzaní VIP osôb, ako aj ukážky jázd zručnosti príslušníkov Vojenskej polície v ťažko priechodnom teréne výcvikového priestoru. Podmienky pre nich ešte viac sťažil nepretržitý dážď.


ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku ECRAF po prvý raz na Slovensku

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 12.09.2014
Čítanosť: 10719
Verzia pre tlač

Skočiť na menu