Prvé z troch cvičení Mnohonárodného práporu Vojenskej polície NATO (MNMPBAT)


Prvé z troch cvičení Mnohonárodného práporu Vojenskej polície NATO (MNMPBAT)

Dňa 5. februára začala v poľskom meste Minsk Mazowiecki prvá prípravná časť vojenských polícií Českej republiky, Slovenska, Chorvátska a Poľska pred blížiacim sa cvičením „Sharp Lynx 2018“.


Workshop Mnohonárodného práporu Vojenskej polície NATO (NATO MNMPBAT) sa uskutočnil v dňoch 5.-9. februára. Hlavnou náplňou workshopu bolo zaistenie operačnej pripravenosti celého štábu. Veliteľom práporu je major Radek Ocelka (CZE) a jeho zástupcom mjr. Jaroslav Slančík (SVK), funkcia veliaceho poddôstojníka práporu  patrí príslušníkovi Vojenskej polície nrtm. Marcelovi Fraňovi (SVK).

Hlavnou úlohou veliteľa práporu a jeho zástupcu bolo počas týždenného workshopu v Poľsku stmelenie veliaceho jadra. Jednotlivé štábne skupiny si ujasnili kompetencie pôsobnosti, zrevidovali logistické a personálne dispozície a stanovili štandardné operačné postupy - to všetko v súlade s príslušnými doktrínami.

NATO MNMPBAT je predurčený pro pôsobenie v zahraničných operáciách NATO a je schopný plniť širokú škálu špecifických činností. Simulácia takejto operácie sa uskutoční pri záverečnom cvičení „Sharp Lynx 2018“ v Brne. Operačný rozkaz pro splnenie úlohy dostane veliteľ práporu v Liptovskom Mikuláši, kde sa v dňoch 23. – 27. 4. 2018 uskutoční posledné štábne cvičenie.

Za spoluprácu a fotografie patrí poďakovanie por. Nikol Hájkovej z VP ČR.

Napísali o cvičení:

http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/operacni-pripravenost-mnohonarodniho-praporu-potvrdi-az-stabni-cviceni-141038/

 


Prvé z troch cvičení Mnohonárodného práporu Vojenskej polície NATO (MNMPBAT)Prvé z troch cvičení Mnohonárodného práporu Vojenskej polície NATO (MNMPBAT)Prvé z troch cvičení Mnohonárodného práporu Vojenskej polície NATO (MNMPBAT)Prvé z troch cvičení Mnohonárodného práporu Vojenskej polície NATO (MNMPBAT)Prvé z troch cvičení Mnohonárodného práporu Vojenskej polície NATO (MNMPBAT)Prvé z troch cvičení Mnohonárodného práporu Vojenskej polície NATO (MNMPBAT)

Autor: VP , Foto: Nikol Hájková - Dátum: 11.02.2018
Čítanosť: 7981
Verzia pre tlač

Skočiť na menu