Preskocit navigáciu

Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov


Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov

V priestoroch Odboru výcviku a kynológie Vojenskej polície Vlkanová – Hronsek sa štvrtý májový týždeň uskutočnil premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov. Riaditeľ Odboru podplukovník Marián Turanský objasňuje, že po niekoľkomesačnej príprave spustili tento kurz. V jeho príprave využili v plnej miere poznatky zahraničných partnerov z krajín NATO, najmä z USA, Kanady a Francúzska. Ale aj zo slovenských bezpečnostných zložiek. Lebo policajná streľba je špecifická a v určitých oblastiach sa odlišuje od klasickej bojovej streľby.
Vedúcim kurzu je náčelník skupiny špeciálneho výcviku kapitán Marek Kostúrik. „Snažili sme sa do neho implementovať najnovšie poznatky zo zahraničných misií a operácií armád NATO z incidentov, pri ktorých boli zabití a zranení policajti. Na ich chybách sa chceme poučiť. Na kurze sú príslušníci jednotlivých zložiek vojenskej polície. Je to vlastne premiérový kurz takéhoto zamerania v strednej Európe. Podľa prvých ohlasov je o kurz záujem medzi zložkami ministerstva vnútra, spravodlivosti, z Čiech i z Poľska. Zásadou je predchádzať, pozerať sa dopredu. Frekventanti kurzu reagujú veľmi pozitívne, lebo cítia, že rozoberáme reálne situácie, ktoré sa stali napríklad v Afganistane. Ale nielen tam. Ukazuje sa, že je náročnejšie zmeniť zaužívané návyky u starších vojenských policajtov, nastaviť ich na nový systém myslenia. U mladších je tento proces rýchlejší a efektívnejší. Učíme ich optimálne riešenia rôznych streleckých situácií. Ukazujeme im chyby, ktoré robia, Všetko je založené na individuálnom prístupe ku každému jednotlivcovi,“ hovorí kapitán Kostúrik.
Spokojní s kurzom sú aj jeho účastníci. Náčelník operačnej skupiny oddelenia krízového manažmentu v Topoľčanoch štábny nadrotmajster Peter Očenáš oceňuje jeho inovatívnosť. Okrem iného je zameraný na rozhodovací proces a myslenie. Teda včas a správne sa rozhodnúť pri zásahu proti páchateľovi, lebo inak ohrozuje svojich kolegov. Zároveň nesmie pri zásahu proti páchateľovi ohroziť civilné osoby, nachádzajúce sa v danej lokalite.
Kurz je prednostne určený pre policajné a zásahové jednotky. Bude mať tri výkonnostné triedy. Tento prvý kurz je základom. Na jeseň pripravujú v Odbore výcviku a kynológie pokračovanie kurzu, už s náročnejšími úlohami. A pre tých, ktorí úspešne zvládnu nástrahy oboch kurzov je pripravený najvyšší stupeň. Ten podľa kapitána Kostúrika predpokladá zvládnutie úloh v úplnej tme, ovládanie zbrane v týchto podmienkach, práca s cieľmi, ich osvetľovanie, zásah iba určitých zón na človeku. A vyvrcholením je úspešné zvládnutie rukojemníckej drámy. Každá výkonnostná trieda je rozdelená do jednotlivých výcvikových etáp, ktoré sú vzájomne prepojenie. Celý proces učí oproti minulosti vojenských policajtov streleckému a taktickému mysleniu.
Kurz policajnej streľby nie je podľa neho len o získaní osvedčenia o jeho úspešnom absolvovaní, ale ukazuje cestu vojenským policajtom, ako byť úspešný a vrátiť sa šťastne zdravý domov po výkone služby aj v náročných podmienkach.


Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtovPremiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtovPremiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtovPremiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtovPremiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov 2Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov 2Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov 2Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov 2Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov 3Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov 3Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov 3Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov 3Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov 4Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov 4Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov 4Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov 4Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov 5Premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov 5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 23.05.2018
Čítanosť: 8340
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share