Preskocit navigáciu

Slovenskí vojenskí policajti v Španielsku


Slovenskí vojenskí policajti v Španielsku

Príslušníci Vojenskej polície sa zúčastňujú od 30. septembra do 6. októbra na špecializovanej príprave Angel Guardian 18 v priestoroch výcvikového centra Bétera pri Valencii v Španielsku.
Na Pyrenejskom poloostrove plnia úlohy predovšetkým vojenskí policajti z Odboru krízového manažmentu, výcviku a kynológie Vlkanová – Hronsek, najmä z jeho prešovského oddelenia. Riadiaci celej slovenskej jednotky major Jaroslav Slančík pripomína, že cieľom špecializovanej odbornej prípravy je vzájomné odovzdanie si teoretických a praktických skúseností z práce v medzinárodnom prostredí a zosúladenie operačných postupov účastníkov špecializovanej prípravy. „ Angel Guardian 18 v Španielsku je vhodnou formou prípravy jednotky, ktorá je deklarovaná do bojovej skupiny Višegradskej štvorky – V4 U BG 2019, do ktorej Slovenská Vojenská polícia prispieva svojim podielom v jednotke Medzinárodnej vojenskej polície. Naši vojenskí policajti si precvičia a preveria jednotlivé procedúry postupu v súlade s NATO a národnými doktrínami, ale aj plánovanie, koordináciu a poskytovanie policajnej podpory v operáciách medzinárodného krízového manažmentu,“ konštatuje major Slančík.
Slovenskí vojenskí policajti na Angel Guardian 18 plnia úlohy spoločne s jednotkami Vojenskej polície Španielskej armády, jej vzdušných síl, Španielskej kráľovskej gardy a s jednotkami vojenských polícií krajín NATO. Napríklad z Belgicka, Litvy, Lotyšska, Rumunska a Veľkej Británie.
Transport vojenských policajtov do Španielska a naspäť zabezpečujú vzdušné sily prostredníctvom dopravného lietadla C-27J Spartan z Dopravného krídla gen. M. R. Štefánika v Kuchyni. Pre osádku lietadla to znamená ďalšiu významnú medzinárodnú skúsenosť v preprave osôb na dlhšie vzdialenosti bez medzipristátia.


Slovenskí vojenskí policajti v ŠpanielskuSlovenskí vojenskí policajti v ŠpanielskuSlovenskí vojenskí policajti v ŠpanielskuSlovenskí vojenskí policajti v ŠpanielskuSlovenskí vojenskí policajti v Španielsku 2Slovenskí vojenskí policajti v Španielsku 2Slovenskí vojenskí policajti v Španielsku 2Slovenskí vojenskí policajti v Španielsku 2Slovenskí vojenskí policajti v Španielsku 3Slovenskí vojenskí policajti v Španielsku 3Slovenskí vojenskí policajti v Španielsku 3Slovenskí vojenskí policajti v Španielsku 3Slovenskí vojenskí policajti v Španielsku 4Slovenskí vojenskí policajti v Španielsku 4

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 01.10.2018
Čítanosť: 7710
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share