Preskocit navigáciu

Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe


Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe

V priestoroch výcvikového centra Bétera pri Valencii v Španielsku a v niektorých ďalších výcvikových zariadeniach sa v prvý októbrový týždeň uskutočňuje tohtoročné najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe Angel Guardian 2018.
Zúčastňuje sa ho vyše 650 vojenských policajtov z jednotlivých zložiek vojenských polícií Španielska, USA, Veľkej Británie, Litvy, Estónska, Lotyšska, Rumunska a Slovenska. Sú to predovšetkým vojenskí policajti z Odboru krízového manažmentu, výcviku a kynológie Vlkanová – Hronsek, najmä z jeho prešovského oddelenia. Na cvičení sú prítomní aj 16 vojenskí pozorovatelia z Grécka, Dánska, Írska, Českej republiky, Rumunska, Spojených arabských emirátov.
Na cvičení plnia vojenskí policajti celé spektrum policajných činností. Plnia ich spoločne v rámci medzinárodných jednotiek. Do španielskych zložiek sú zaradení zahraniční účastníci. Tak je tomu aj v prípade slovenskej jednotky, ktorú vedie kapitán Vladimír Telesnický. Riadiaci celej slovenskej zložky major Jaroslav Slančík si jeho prácu, ako aj činnosť prešovských vojenských policajtov pochvaľuje. Veď aj podľa španielskych riadiacich cvičenia sa veľmi dobre osvedčili napríklad pri zásahu v chemickom laboratóriu, či pri vyjednávaní a riešení rukojemníckej drámy. Aj preto, lebo podľa majora Slančíka naši vojenskí policajti majú bohaté skúsenosti aj z pôsobenia v operáciách medzinárodného krízového manažmentu. Veľkou výhodou pre ich sú aj poznatky z práce mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO MNMPBAT, v ktorom plnia úlohy spoločne s kolegami z Poľska, Českej republiky a Chorvátska.
V Španielsku si spoločne s vojenskými policajtmi zúčastnených krajín navzájom odovzdávajú teoretické a praktické skúseností z práce v medzinárodnom prostredí a zosúlaďujú operačné postupy. Pre slovenskú jednotku vojenských policajtov je cvičenie Angel Guardian 18 plnohodnotnou formou prípravy jednotky, ktorá je deklarovaná do bojovej skupiny Višegradskej štvorky – V4 EU BG 2019, do ktorej Slovenská Vojenská polícia prispieva svojim podielom v jednotke Medzinárodnej vojenskej polície. Naši vojenskí policajti si v Španielsku precvičujú a preverujú aj jednotlivé procedúry postupu v súlade s NATO a národnými doktrínami. Ale aj plánovanie, koordináciu a poskytovanie policajnej podpory v operáciách medzinárodného krízového manažmentu.


Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v EurópeNajväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v EurópeNajväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v EurópeNajväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v EurópeNajväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 2Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 2Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 2Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 2Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 3Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 3Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 3Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 3Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 4Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 4Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 4Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 4Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 5Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 5Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 5Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 5Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 6Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 6Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 6Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 6Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 7Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 7Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 7Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 7Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 8Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 8Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 8Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 8Najväčšie cvičenie vojenskej polície krajín NATO v Európe 9

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 04.10.2018
Čítanosť: 7339
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share