Cvičenie BLACK BEAR 2011 je už minulosťou


Cvičenie BLACK BEAR 2011 je už minulosťou

Cvičenie Mnohonárodného Práporu Vojenskej Polície /MNMPBAT/ NATO BLACK BEAR 2011 sa v utorok stalo minulosťou. Počas predchádzajúcich dní a nocí sa príslušníci práporu, riaditeľstva cvičenia a podporných jednotiek úspešne popasovali s úlohami tak, aby spoločné úsilie a konečný výsledok stál za to.

Veliteľ NATO MNMPBAT kpt. Robert VORIH sa musel počas medzinárodného cvičenia popasovať s množstvom rôznych úloh. V piatok dopoludnia čakala na neho a príslušníkov práporu evakuácia miestnej základnej školy v Pliešovciach. Do jednej z tried údajne vnikol nebezpečný páchateľ s nástražným výbušným systémom. Za asistencie príslušníkov práporu bola škola evakuovaná a žiaci spolu s učiteľmi boli odvedení miestne futbalové ihrisko. Zásahový tím priletel a zlanil z vrtuľníka, presunul sa pred triedu a po odpútaní pozornosti páchateľa vyjednávačom ho zadržali a oslobodili rukojemníkov.

Popoludní sa konali miestne voľby, počas ktorých dohliadali príslušníci práporu na legitímnosť, bezpečnosť a platnosť tohto dôležitého aktu. Niektorí miestni obyvatelia sa v snahe zvoliť svojho kandidáta, pokúšali o rôzne spôsoby zmanipulovať voľby vo svoj prospech – dvojitou voľbou, voľbou bez ID karty, nosili so sebou zbrane či chceli voliť pod vplyvom alkoholu alebo drog. Počas prevozu hlasovacích lístkov došlo k pokusu o ich ukradnutie, no príslušníci práporu urnu s lístkami doručili na určené miesto.

V sobotu dopoludnia sa uskutočnila operácia na záchranu a oslobodenie troch koaličných vojakov, ktorých zajali miestni ozbrojenci a žiadali odchod koaličných vojsk. Táto operácia bola veľmi náročná, nakoľko protivníci využili miestnu znalosť a kládli silný odpor. Oslobodenie si vyžiadalo opakované útoky a boli zaznamenané ťažké straty na oboch stranách, no úlohu sa podarilo splniť.

Keďže bez zásobovania potravinami, vodou, pohonných hmôt atď. sa plniť úlohy nedajú, príslušníci práporu poskytli ochranu aj logistickému konvoju. Pri pokuse o zmocnenia sa tohto konvoja miestnymi protivníkmi, si prápor vyžiadal aj leteckú podporu a za jej pomoci úspešne odrazil útoky a konvoj dorazil do svojho cieľa. Touto úlohou sa naplánované incidenty skončili a tým aj vykonávacia fáza cvičenia.

V nedeľu ráno sa uskutočnila poľná svätá omša. Celebroval ju dekan vzdušných síl OS SR plukovník Marko Trochan a zúčastnili sa na nej slovenskí a poľskí vojaci. Medzi nimi bol aj riaditeľ cvičenia plukovník Vít Gabrhel. Marko Trochan vo svojej kázni povzbudil cvičiacich príslušníkov práporu a ocenil prácu, ktorú vykonávajú príslušníci vojenskej polície v prospech celých ozbrojených síl.

Počas dňa sa vojenskí policajti venovali príprave na pondelkový VIP deň, na ktorom prítomným prezentovali svoju zladenosť a pripravenosť na vykonávanie policajných činností. Praktické ukážky, ktoré v pondelok dokumentovali pozvaným hosťom hlavné epizódy, ako aj celkové zameranie cvičenia si so záujmom pozreli vzácni hostia. Nechýbal medzi nimi minister obrany SR Ľubomír Galko, náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík a zahraniční hostia. Z Českej republiky to bol prvý námestník ministra obrany Jiří Šedivý, náčelník Generálneho štábu Armády ČR armádny generál Vlastimil Picek, z Poľska zástupca náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Poľskej republiky viceadmirál Waldemar Gluszko, z Chorvátska zástupca náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl Chorvátskej republiky admirál Zdenko Simičič. Prítomný bol aj náčelník Vojenskej polície (Provost marshal) pri veliteľstve NATO plukovník Josephus Govaarts. Nechýbali ani náčelníci vojenských polícií z Českej republiky brigádny generál Vladimír Ložek, z Poľska divízny generál Miroslaw Rozmus a Chorvátska podplukovník Tihomir Zebec.
Hostia vyjadrili spokojnosť s predvedenými ukážkami, ktoré podľa nich svedčia o tom, že príprava mnohonárodného práporu vojenskej polície ide správnym smerom.

Záver cvičenia sa udial večer pri poslednom slávnostnom nástupe, kde boli znova podriadené zúčastnené národné jednotky pod velenie materských vojenských polícií.
Riaditeľ cvičenia Black Bear 2011 plukovník Vít Gabrhel vyjadril spokojnosť s jeho výsledkami a s prístupom príslušníkov štábu a cvičiacich jednotiek.

Všetci cvičiaci vojaci sa potom večer zúčastnili v Kultúrnom dome v Pliešovciach na spoločenskom podujatí, ktoré urobilo záver za vydareným cvičením Black Bear 2011 na Slovensku. Pohodu im zlepšilo aj vystúpenie vojenského folklórneho súboru Jánošík a rockovej skupiny Divalence /http://bandzone.cz/divalence/ z Trenčína.

Všetkým tým, ktorí sa podieľali na príprave, zabezpečení a hladkom priebehu medzinárodného cvičenia BLACK BEAR 2011 patrí veľká vďaka. Aj títo tzv. neviditeľní príslušníci z radov Vojenskej polície, Ozbrojených síl SR, Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku MO SR na Lešti a ďalších mimorezortných zložiek si svoju prácu odviedli na výbornú. Všetkým ešte raz veľké ĎAKUJEME.

Utorkovým ránom sa začali príslušníci zúčastnených krajín lúčiť a vydali sa na cestu domov k svojim rodinám a blízkym. Dovidenia na budúci rok v Poľsku...


Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011Black Bear 2011

Autor: mjr. Luboš Komárek , Foto: pplk. Marcin Wiacek, mjr. Luboš Komárek, Jozef Žiak - Dátum: 22.09.2011
Čítanosť: 18261
Verzia pre tlač

Skočiť na menu