Preskocit navigáciu

Vojenskí policajti slávnostne ukončili pôsobenie vo výcvikovej misii


Vojenskí policajti slávnostne ukončili pôsobenie vo výcvikovej misii

Slovenskí vojenskí policajti, ktorí cvičili afganský SWAT a odhaľovali "falošných policajtov" sa čoskoro vrátia z operácie ISAF v Afganistane.

Pri príležitosti blížiaceho sa ukončenia pôsobenia dvoch príslušníkov slovenskej Vojenskej polície MO SR ako mentorov Afganskej národnej polície navštívili 7. marca Medzinárodné výcvikové centrum /ITC – International Training Centre/ vo Wardaku zástupcovia Vojenskej polície leteckej základne v Kandaháre.

Veliteleľ ITC plukovník Jerome Delcambre za účasti slovenského národného predstaviteľa v operácii ISAF a príslušníka Veliteľstva operácie ISAF plukovníka Svetozára Bohuša vysoko ocenil prácu slovenských vojenských policajtov. Zároveň zdôraznil výnimočné schopnosti Slovákov zvládať neočakávané úlohy a vyzdvihol ich profesionálne plnenie.

Kapitán Martin Marko a rotmajster Vladimír Jendruš, príslušníci Útvaru Vojenskej polície Prešov, boli vyslaní do operácie ISAF 28. septembra 2012 na plnenie úloh v rámci 4. Výcvikovej jednotky Vojenskej polície Českej republiky /4. VJVP/. V Afganistane pôsobili spoločne s kolegami z Francúzska, Portugalska, Rumunska a Českej republiky.

Rotmajster Jendruš pôsobil ako inštruktor kurzu SWAT pre vybraných príslušníkov Afganskej národnej polície. V uvedenom kurze bol priamo zodpovedný za výučbu taktiky a manipulácie so zbraňami, pričom vo svojej oblasti patril k najlepším inštruktorom. Podľa hodnotenia plukovníka Delcambrea bol slovenský inštruktor výnimočný nielen vďaka jeho znalostiam, ale aj kvôli prístupu k študentom, kde využíval už nadobudnuté skúsenosti z predchádzajúceho pôsobenia v Afganistane.

Kapitán Martin Marko bol členom spravodajskej bunky - Intell Cell, kde jednou z jeho úloh bol zber a vyhodnocovanie spravodajských informáciii o možných hrozbách voči ITC. Zároveň bol priamo zodpovedný za zber biometrických údajov všetkých novo prichádzajúcich afganských študentov. Aj vďaka jeho profesionálne odvedenej práci došlo k odhaleniu niekoľko desiatok podozrivých osôb, ktoré sa snažili infiltrovať do radov Afganskej polície, čím bola priamo eliminovaná hrozba útokov typu "green-on-blue", to znamená útokov príslušníkov afganských bezpečnostných síl na koaličných vojakov.

Počas pôsobenia 4. VJVP vo výcvikovom centre bolo celkovo prijatých viac ako 2600 študentov, z ktorých štúdium a výcvik úspešne absolvovalo viac ako 1800. Mnohí budú v štúdiu pokračovať aj po odchode mentorov. Medzinárodná jednotka počas svojho pôsobenie uskutočnila veľký krok vpred vo výučbe samotných afganských inštruktorov, ktorí po odchode medzinárodného tímu plne prevezmú záštitu nad mentorovaním svojich kolegov z radov afganskej polície.


Vojenskí policajti slávnostne ukončili pôsobenie vo výcvikovej misii

Autor: mjr. Mgr. Milan VANGA , Foto: archív ITC - Dátum: 12.03.2013
Čítanosť: 17657
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share