Preskocit navigáciu

Súčasťou cvičenia CRYSTAL ARROW 2023 aj slovenskí vojaci


Súčasťou cvičenia CRYSTAL ARROW 2023 aj slovenskí vojaci

Po troch mesiacoch výcviku vrátane desaťdňového cvičenia WOLVERINE SHIELD/STRIKE, ktoré sa konalo od 3. do 12. marca, je súčasná rotácia posilnenej predsunutej bojovej skupiny Lotyšsko vrátane slovenských vojakov pripravená na ďalšiu skúšku v podobe cvičenia CRYSTAL ARROW 2023.

Slovenské ozbrojené sily sa v posledných dňoch spolu so spojencami z NATO zúčastnili na vojenskom cvičení NATO "CRYSTAL ARROW 2023", ktoré sa konalo v termíne od 20. do 31. marca vo výcvikovom priestore Ādaži a v okresoch miest Ādaži a Ropaži.

Cvičenie hodnotilo bojovú pripravenosť NATO (CREVAL) pre túto rotáciu bojovej skupiny. Počas tohto vrcholného cvičenia eFP BG Lotyšsko NATO sa potvrdila efektívnosť mnohonárodnej bojovej skupiny pri vedení bojových manévrov so spojeneckými jednotkami v rámci lotyšskej brigády. Cieľom vojenského cvičenia 'CRYSTAL ARROW 2023' bolo zlepšiť vzájomnú spoluprácu medzi ozbrojenými silami krajín NATO, integrovať prvky bojovej podpory a bojového zabezpečenia pri manévrovaní jednotiek, plánovať a realizovať útočné a obranné operácie, ako aj certifikovať bojovú skupinu eFP NATO v Lotyšsku.

Vyvrcholenia cvičenia – statických a dynamických ukážok počas Dňa vážených hostí, sa 29. marca zúčastnil aj veliteľ pozemných síl generálmajor Ivan Pach, spolu s náčelníkom štábu 5. delostreleckého pluku v Rožňave podplukovníkom Rolandom Daňušom. Využili túto možnosť a v priestore operácie sa stretli so slovenskou jednotkou. V závere veliteľ pozemných síl absolvoval pracovné stretnutie s veľvyslancom SR v Lotyšsku Branislavom Pavlovičom.

Na cvičení sa zúčastňuje približne 3 000 vojakov z Lotyšska, USA, Nemecka, Veľkej Británie a posilnenej predsunutej bojovej skupiny NATO v Lotyšsku, ktorej súčasťou sú ja slovenskí vojaci, vrátane lietadiel a vrtuľníkov.


Súčasťou cvičenia CRYSTAL ARROW 2023 aj slovenskí vojaciSúčasťou cvičenia CRYSTAL ARROW 2023 aj slovenskí vojaciSúčasťou cvičenia CRYSTAL ARROW 2023 aj slovenskí vojaciSúčasťou cvičenia CRYSTAL ARROW 2023 aj slovenskí vojaciSúčasťou cvičenia CRYSTAL ARROW 2023 aj slovenskí vojaciSúčasťou cvičenia CRYSTAL ARROW 2023 aj slovenskí vojaciSúčasťou cvičenia CRYSTAL ARROW 2023 aj slovenskí vojaciSúčasťou cvičenia CRYSTAL ARROW 2023 aj slovenskí vojaciSúčasťou cvičenia CRYSTAL ARROW 2023 aj slovenskí vojaci

Autor: mjr. Eva DEMEŠOVÁ , Foto: eFP - Dátum: 31.03.2023
Čítanosť: 1804
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share