Preskocit navigáciu

Zdokonaľovací výcvik špecialistov NC EOD v Seredi


Zdokonaľovací výcvik špecialistov NC EOD v Seredi

Príslušníci Národného centra (NC) EOD v Novákoch sa od 10. októbra zúčastňujú zdokonaľovacieho výcviku na odstraňovanie improvizovaných výbušných systémov v Seredi. Tento výcvik prebieha v spolupráci s americkými inštruktormi.

V priestore cvičiska Váh špecialisti na odstraňovanie improvizovaných výbušných systémov precvičujú napríklad činnosť robota jednotky EOD, ovládaného na diaľku operátorom sediacim v bezpečí. V reálnej situácii sedí operátor v opancierovanom vozidle. Úlohou robota je poskytnúť operátorovi predĺžené "oči" vďaka nainštalovaným kamerám a "ruky" vo forme pracovných ramien, ktorými vykonáva nebezpečnú mechanickú manipuláciu namiesto operátora.

Ďalej príslušníci EOD odstraňujú improvizované výbušné zariadenia iniciované aktiváciou tlakového taniera PPIED (pressure plate improvised explosive device). Zariadenie je zapustené do zeme a zamaskované, ale potom, ako bol na spínač vyvinutý tlak váhou človeka, prišlo k iniciácii, čo bolo signalizované zvukom bzučiaka. V skutočnej situácii je však iniciácia zariadenia ukončená výbuchom.

Jedným z typických príkladov umiestnenia nástražného výbušného systému, s ktorým sa koaličné vojská stretávajú v Afganistane je plastová "bandaska" naplnená po domácky zhotovenou trhavinou a umiestnená pod cestu do priepustu.

Výcvik špecialistov NC EOD v Novákoch začal v pondelok 10. októbra a pokračuje do 21. októbra 2011.


Zdokonaľovací výcvik špecialistov NC EOD v SerediZdokonaľovací výcvik špecialistov NC EOD v SerediZdokonaľovací výcvik špecialistov NC EOD v Seredi

Autor: OS SR - nrtm. Martin Siekela , Foto: autor - Dátum: 13.10.2011
Čítanosť: 15360
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share