Preskocit navigáciu

Náčelníci generálnych štábov armád členských krajín NATO a EÚ zasadnú v Bruseli - avízo


Náčelníci generálnych štábov armád členských krajín NATO a EÚ zasadnú v Bruseli - avízo

Náčelníci generálnych štábov členských krajín Severoatlantickej aliancie a partnerských krajín sa stretnú v dňoch 14. – 16. mája 2013 v Bruseli, aby prerokovali aktuálne vojenské otázky v NATO a EÚ. Slovenskú republiku bude na rokovaniach zastupovať náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek.

Na zasadnutí šéfov obrany Severoatlantickej aliancie budú najvyšší vojenskí predstavitelia v rôznych formátoch diskutovať o súčasnom stave a predpokladanom vývoji v operáciách ISAF a KFOR. V oblasti transformácie budú venovať pozornosť iniciatívam Smart Defence, Connected Forces a implementácii novej veliteľskej štruktúry NATO. Partneri prerokujú aj otázky spojené s hodnotením potenciálnych rizík vzhľadom na dosiahnuteľné spôsobilosti súčasného cyklu obranného plánovania Aliancie. V oblasti spolupráce s partnerskými krajinami upriamia pozornosť na spoluprácu Aliancie s Ruskom, Ukrajinou a Gruzínskom. Tiež sa dotknú otázok energetickej bezpečnosti.

Počas stretnutia vojenských predstaviteľov Európskej únie partneri prerokujú otázku možnej angažovanosti náčelníkov generálnych štábov v príprave zasadania Rady Európy zameranej na obranu a potom upriamia svoju pozornosť na operácie pod vedením EÚ.

V priebehu rokovaní sa náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek stretne s veľvyslancom SR pri EÚ Ivanom Korčokom a veľvyslancom SR pri Politickom a bezpečnostnom výbore EÚ Petrom Mišíkom. Pozornosť budú venovať hlavne otázkam predsedníctva Slovenskej republiky v rade EÚ a obsahu rokovania Vojenského výboru Európskej únie.

V druhom a treťom dni rokovania povedie Slovenskú delegáciu vojenský predstaviteľ OS SR pri Vojenskom výbore NATO generálporučík Peter Gajdoš.



Autor: mjr. Viliam Sabovčík, SD SR NATO , Foto: Ilustračné foto - Dátum: 13.05.2013
Čítanosť: 10207
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share